10 svenska artister som medverkat på film

I Amerika är det vanligt att artister provar på skådespelaryrket när sångkarriären står på ruinens brant för att rädda sin stjärnstatus. Svenska artister har även gjort detsamma, men oftast kanske utav en annan anledning. I vissa fall har de varit med i någon film innan sjungandet blev mer än en hobby, och ibland kanske de ställer upp mest för en kul grej. Här kommer i varje fall en lista på 10 artister som medverkat i mer eller mindre kända filmer.

Martin Stenmarck – Kärlek Deluxe
Den glada sångaren som sjunger om Las Vegas och att han inte vill komma hem med mera har faktiskt spelat en större roll i den svenska komedin Kärlek Deluxe där han spelar en wannabe-rockstjärna. Nästan som i verkligheten, fast ändå inte.

Markoolio – Kommissarie Späck
Hem till Midgård och Dr. Mugg i all ära, men visste ni att Markoolio även är med i den svenska parodi-filmen Kommissarie Späck? Det är han som försöker råna Ulf Malmros videobutik. Det går sådär kan jag väl säga utan att spoila för mycket.

Laleh – Jalla! Jalla!
Den vackra Laleh syns i en större roll i Josef Fares debutfilm från 2000 där hon inte vill gifta sig med den mindre vackra Fares Fares. Men han har i varje fall fått Hollywood-status, och hon sjunger på som aldrig förr.

Europe – On the Loose
Är man ett häftigt rockband bör man ju satsa på en filmkarriär, eller? Europe finns med i filmen som LO beställde utav Staffan Hildebrant och släpptes 1985. Har aldrig hört talas om eländet tidigare, men Montefjanton har recenserat den i Felix Recenserar, det klippet hittar ni här.

Tommy Körberg – Ronja Rövardotter
Japp, denna skönsjungande casanova (även namnet på ytterligare en film han medverkar i) är med i Ronja Rövardotter från 1984. Där spelar han karaktären Lill-Klippen. Och så är han ju med i Studentfesten och Drömkåken också. Och massa tv-serier. Personligen tycker jag att han gör sig bra som skådespelare!

Björn Skifs – Strul
Dalmasen Skifs har, tillsammans med Bengt Palmers, skrivit manus och spelat huvudrollen i Strul och Joker. Han har tidigare under sin karriär visat att han har komisk timing i och med sina underhållande scenföreställningar, och jag tycker personligen att han lyckas leverera på långfilm med.

Sean Banan – Skills
Sean Banan – Inuti Seanfrika är inte ens värd att nämna, däremot gör Sina Samadi, som han egentligen heter, en ganska seriös roll i den svenska filmen Skills. Och han gör det rätt bra, trots att hans alterego Sean Banan slinker igenom ibland.

Magnus Uggla – G, som i gemenskap
”Har’u inte snacka me’ morsan än?”. Ugglas karaktär i filmen G är en kultklassiker och han visar att han har talang för skådespel. Skulle vara intressant att se Martin Beck konfrontera knarkkungen Göran, spelad av Magnus Uggla, i nästa uppsättning Beck-filmer. Ja, nu kommer ju inte det ske, men det hade kunnat!

Helene Sjöholm – Simon och ekarna
Nackdelen med musikalartister i filmer är att de ofta spelar som att de vore på musikalscenen och överspelar, men i Simon och ekarna så gör Helene Sjöholm en fantastisk insats. Hon är även med i Så som i himmelen, men den är ju musikalisk, så den räknas inte.

Ulrik Munther – Efterskalv
Från flickidol direkt till en huvudroll i dramat Efterskalv är ett stort steg. Nu har jag personligen inte sett filmen, men enligt rykten så gör han en grymt bra insats. Det är en dyster film han spelar huvudrollen i, men han är i alla fall Munther.

 

Vet ni fler artister som medverkat på film? Har ni tips på andra listor vi bör göra? Lämna gärna en kommentar!

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.